INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FELETT

Blog

Túrabakancs: megbízható társ a természetben

Streetsport
2023.07.18 17:15
Túrabakancs: megbízható társ a természetben

A túrabakancs nem csupán egy egyszerű lábbeli, hanem a természet szerelmeseinek nélkülözhetetlen társa. A megfelelő cipő kiválasztása alapvető fontosságú annak érdekében, hogy biztonságban és kényelemben élvezhessük kedvenc hobbinkat.

 

Kezdő túrázóként sok helyről hallani, hogy öltözékünk legfontosabb része a túrabakancs. Ez így igaz, hiszen ha egy rossz minőségű lábbelibe ruházunk be, hamar elmehet a kedvünk a természetjárástól, rosszabb esetben pedig meg is sérülhetünk. Lássuk, hogy válasszuk ki a jó túrabakancsot és hogy tartsuk karban!

Amit egy túrabakancs sem nélkülözhet

  • Megfelelő talp és tapadás - Túrázás során sok különféle terepen mozgunk, így fontos, hogy bakancsunk megfelelő tapadást biztosítson. A jó minőségű bakancsok speciális talpmintázattal rendelkeznek, és olyan anyagokból készül a talpuk, melyek segíthetnek elkerülni a csúszásokat, eséseket.
  • Vízállóság és légáteresztő képesség - Természetjáráskor gyakran találkozhatunk patakokkal, mocsaras környezettel vagy esős időjárással. Ezért fontos, hogy a túrabakancs vízálló legyen, de megfelelően légáteresztő is, hogy a lábunk szárazon maradjon a hosszú kirándulások során.
  • Védelem és párnázottság - A megfelelő bakancs kialakításánál fogva megakadályozza a sérüléseket és a kényelmetlenségeket okozó behatásokat. Az erős, de könnyű anyagokból készült lábbeliknek tartós védőréteggel kell rendelkezniük a lábujjak, a sarok és a boka számára is. Emellett megfelelő párnázottságot kell biztosítaniuk a kényelmes viselet érdekében és a lépések csillapítása miatt.

Így válasszunk túrabakancsot!

Bakancsunk kiválasztása során számos tényezőt át kell néznünk, ideértve az egyéni igényeket, a túratípust és a láb méretét is. A legelső lépés a méret és az illeszkedés megvizsgálása. Ha túl szoros a bakancs, a lábunk hamar sajogni kezdhet, ha pedig túl laza, akkor könnyen meginoghat mozgás közben, ami balesethez vezethet. Ezért jól mérjük le a lábunkat és vegyük figyelembe a gyártó által ajánlott mérettáblázatot. 

A második fontos dolog a súly és a merevség, mivel a túrabakancsok ebben nagyon eltérőek lehetnek. Hosszabb utakra érdemes könnyebb lábbeliket választani, melyek segítenek csökkenteni a fáradtságot, a láb terhelését. De azt se felejtsük, hogy a nehezebb, merevebb bakancsok jobb támogatást és stabilitást nyújtanak számunkra egy nehezebb, például köves terepen.

A bakancs kiválasztásának legfontosabb állomása a próbálás, tesztelés. A kiválasztott modellt próbáljuk ki, és figyeljünk az illeszkedésre, kényelemre, stabilitásra. 

Őrizzük meg sokáig!

Annak érdekében, hogy túrabakancsunk sokáig boldogítson minket, rendszeresen tisztítani kell és vigyázni rá. Túrázás után hagyjuk megszáradni a csupa sár bakancsot, vegyük ki a talpbetétet és a cipőfűzőt is. Egy keményebb kefe segítségével erőteljes mozdulatokkal távolítsuk el róla a lehető legtöbb sarat, majd egy kevés meleg víz és mosószer keverékével álljunk neki a fennmaradt szennyeződéseknek. Figyeljünk arra, hogy ne ázzon át a lábbeli, valamint arra is, hogy a mosószer speciális tisztítószer legyen.

Ha ez megvan, itassuk fel a nedvességet egy rongy segítségével, ha a belseje elázott, helyezzünk bele újságpapírt. Mivel valószínűleg ezután sem lesz csontszáraz, tegyük szellős helyre, hogy teljesen megszáradhasson - de semmiképp se közvetlen hőforrás mellé! Akkor álljunk neki a tisztításának, ha biztos, hogy három-négy napig nem lesz szükségünk rá. 


Túrázással, más sportokkal és kiegészítőkkel kapcsolatos kérdésekkel bátran keress minket elérhetőségeink egyikén!