INGYENES SZÁLLÍTÁS 25 000 FELETT

Blog

Hogyan tisztítsuk bakancsunkat

Streetsport
2022.08.15 08:43
Hogyan tisztítsuk bakancsunkat

Amikor a sárban állunk és tapicskolunk, átfut rajtunk a gondolat, hogy fogjuk a bakancsunkat kitisztítani?

 

A bakancsod sáros terepre készült! Szárazon tartva a lábad és biztosítva hogy minden terepen stabil legyen. De amikor a túra véget ér, az a kellemetlen feladat, hogy megtisztítsuk a sártól és portól a lábbelinket. Túrázás után, bár nem lesz kedvünk hozzá, a nedves sáros bakancsot meg kell tisztítanunk. A megfelelő tisztítás és ápolás segít megvédeni az anyagot, hogy a bakancs élettartalmát meghosszabbítsuk. Ha megtaláltad a számodra legjobb bakancsot, ápold, hogy a leghosszabb ideig megadja a teljes kényelmet.

Hogyan tisztítsuk meg a sáros bakancsot?

A jó hír az, hogy ez nem igényel sok időt! Valójában néhány trükkel és technikával ez gyors és egyszerű.

Szükséged lesz egy keményebb sörtéjű kézi kefére, egy kis meleg vízre, mosószerre (vagy speciális cipőtisztítóra) és egy puhább kefére a kíméletes tisztításhoz. Miután összeszedted a kellékeket, kövesd az alábbi lépéseket:

  1. A keményebb kefével erőteljesen távolítsd el a sarat és szennyeződést. Legjobb megvárni, amíg a nedves sár megszárad, különben csak elkenjük a sarat az anyagon. Győződjön meg róla, hogy ezt a műveletet kint vagy olyan helyen csinálod ahol nem gond, hogy sáros lesz a környezet.
  2. Vedd ki a talpbetétet és a cipőfűzőt, és rakd félre, hogy ne legyen nedves.
  3. Használj kis mennyiségű meleg vizet és mosószert (vagy speciális tisztítót), óvatosan mosd le az anyagból a megmaradt sarat, szennyeződéseket és foltokat.

Kerüld a csizma áztatását, különösen, ha az anyaga bőr. A túl sok víz megpuhíthatja a felsőrészt, és a bakancs elveszítheti formáját. Tehát kíméletesen a vízzel, és csak speciális bőrtisztító termékeket használj.

 

Hogyan szárítsuk meg a túrabakancsokat

A bakancs megfelelő módon történő szárítása ugyanolyan fontos, mint a mosás. A bakancsról a nedvességet felitathatjuk enyhén száraz törölközővel vagy tiszta ronggyal, ezzel eltávolítjuk a felesleges nedvességet, de ha van időd, akkor természetesen megszáradni hagyni a legjobb megoldás.

 

Soha ne szárítsd meg a bakancsot úgy, hogy a radiátorra vagy közvetlen hőforrás mellé rakod. Ez az anyag megrepedését és hasadását okozhatja.

 

Ha a bakancsod belseje nagyon nedves, és attól tartasz, hogy nem szárad ki megfelelően, próbáld ki ezt a trükköt: tömd ki a bakancs belsejét újságpapírral vagy más nedvszívó anyaggal. Ez magába szívja a felesleges nedvességet. További előnye, hogy segít megőrizni a bakancs formáját.

 

Hogyan tisztítsuk meg a szagos bakancsot

A bakancsod kellemetlen szagot áraszt, a szekrényben vagy a folyosón? Még akkor is, ha megtisztítottad, megmaradhat egy kellemetlen szag.

Íme, néhány technika a nem kívánt szagok kiküszöbölésére:

  • Távolítsd el a talpbetétet, és alaposan mosdd meg - a levegőn szárítsd meg, csak ha teljesen száraz akkor rakd vissza.
  • Próbálj ki cipő szagtalanítót vagy fertőtlenítő termékeket - ezek közül sok az egyszerű spray, amivel csak be kell fújni a bakancs belsejét a szag semlegesítésére. Készíthetsz házi fertőtlenítőszert is, ecet és illóolajok felhasználásával.
  • Szórj egy kis szódabikarbónát a bakancs belsejébe, a középtalp és a lábujjak közé. Ez elnyeli és semlegesíti a szagokat.
  • Ellenőrizd le még egyszer a bakancs talpát. Lehetséges, hogy a talp felületen maradt némi szennyeződés, ezért lehet, hogy alaposabban meg kell tisztítani.

 

Hogyan impregnáljuk tisztítás után a bakancsunkat

Ha bőr vagy vízálló bakancsod van, szükséged lehet a tisztítás utáni impregnálásra, mielőtt újból hordanád. Ezt egy speciális termékkel tudod elvégezni. Az impregnáló spray biztosítja, hogy a bakancs egy vízálló védőbevonattal legyen ellátva. Fontos! Csak száraz felületet impregnáljunk. Permetezd a bakancsra, győződj meg arról, hogy a bakancs külsejét teljesen befújtad, a felesleget töröld le egy ronggyal,  majd hagyd természetes módon megszáradni.